AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Klimaendringen

Prisen på å bringe CO2-utslippet ned på et bærekraftig nivå.

20 milliarder kroner per år vil det koste å bringe norske CO2-utslipp ned mot et bærekraftig nivå innen 2050. Prislappen for å gjøre Norge fornybart er bare en brøkdel av de siste års investeringer i oljesektoren. Det er en av konklusjonene i studien ”Den grønne ledertrøya” som er laget av EBL, Energibedriftenes landsforening, og som beskriver hvordan Norge kan møte de langsiktige klimamålene.

VindmøllerNorge er i dag et av verdens mest utslippsintensive land og slipper ut 11-12 tonn CO2 per innbygger. Innen 2050 må dette ned til2 tonn per hode, som er det langsiktig bærekraftige nivået i følge FN.

- Vi når ikke målet om 2 tonn CO2/innbygger uten en bevisst energi- og klimapolitikk. Vi må starte nå, for beslutninger tas hver dag som påvirker energisystemet i 2050, sier Steinar Bysveen, adm. direktør i EBL.

70 prosent av norske klimautslipp skyldes bruk av fossil energi, og i rapporten "Den grønne ledertrøya" hevdes det at energibruken må bli fullstendig CO2-fri dersom Norge skal oppfylle målet. Dette skal skje både gjennom en omfattende energisparing og en overgang fra fossil til fornybar energibruk.

- Økende befolkning og økonomisk aktivitet vil kreve økt produksjon av fornybar energi – energieffektivisering er i dette bildet en viktig, men ikke tilstrekkelig aktivitet for å nålet om 2 tonn CO2/innbygger i 2050, sier Bysveen.

Rapporten legger til grunn at vi klarer å spare hele 83 TWh energi. Samtidig må fossil energi erstattes først og fremst av elektrisitet basert på fornybare kilder. Elektrisitet øker sin andel av totalt energiforbruk fra dagens 47 prosent til hele 67 prosent i 2050.

Overkommelig for Norge

I følge rapporten fra EBL krever det 20 milliarder kroner i årlige investeringer å gjøre energibruken CO2-fri og bringe norske CO2-utslipp ned mot 2 tonn per innbygger i tide til 2050. Dette omfatter investeringer i kraftnettet innenlands og til utlandet, i fjernvarme, produksjon av biodrivstoff, og elektrifisering av transportsektoren og petroleumsvirksomheten. De 20 milliardene per år er mye lavere enn de siste års investeringer i oljesektoren, og om lag på samme nivå som da investeringene i kraftsektoren var på sitt høyeste på 70-tallet.

- Dette er fullt ut overkommelig for det norske samfunnet, uttaler adm. direktør Steinar Bysveen i EBL. Han understreker at Norge har to betydelige fortrinn i klimaarbeidet, nemlig store fornybare energiressurser og et velutviklet strømnett sammenlignet med andre land.

- Vi er i den heldige situasjonen i Norge at vi har tilstrekkelig med fornybare energikilder til å dekke de behovene vi ser samfunnet har for energi fram til 2050, sier Bysveen.

I følge "Den grønne ledertrøya" kan bruk av kjent teknologi dekke 2/3 av de nødvendige CO2-kuttene frem til 2050. Resten må tas med forskning og teknologiutvikling.

Du kan se presentasjonen av rapporten samt paneldebatten på nett-tv.

Her kan du lese hele rapporten.

 

 

 

Lave investeringskostnader

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS