AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Fattigdom

Stater som kan kollapse

Det amerikanske tidsskriftet Foreign Policy utgir hvert år i samarbeid med The Fund for Peace en såkalt "Failed State Index" hvor man rangerer 177 av verdens stater etter en indeks som uttrykker hvor solid staten er og hvor langt den er fra å kollapse. Indikatorer er bl.a. befolkningspress, flyktninger, økonomisk situasjon, statens legitimitet og menneskerettighetenes stilling.

KrigI presentasjonen av rapporten for 2009 er hovedfokus på de 60 svakeste statene på listen. Ikke uventet domineres denne verstinglisten av afrikanske land, men listen inneholder også ganske mange land fra Asia. Av europeiske land figurerer bare Moldova på listen (iallfall hvis man ikke regner Georgia som tilhørende Europa). På den vestlige halvkule regnes Haiti og Bolivia med blant de 60 som scorer lavest. Bekymringsfullt er det at situasjonen i flertallet av de 60 forverret seg i 2008, hovedsakelig som en følge av den internasjonale finanskrisen og derav følgende fall i råvareprisene. Økte flyktningstrømmer og matvarekrisen er andre faktorer som slo spesielt negativt ut i fjor. Av langsiktige faktorer teller selvsagt korrupsjon, våpensalg fra rike land og geografisk uheldige forhold med til å forklare problemene. Det er verdt å merke seg 2009-rapportens advarsler om at følgene av klimaendringene nå blir mer og mer truende. Les f.eks. problembeskrivelsen for Pakistan og Bangladesh etter som isbreene i Himalaya smelter.
Foruroligende er også rapportens beskrivelse av stater hvor kollaps truer, men som ennå ikke har falt helt sammen: Kamerun, Guinea, Yemen, Ethiopia/Eritrea og Guinea-Bissau. Den siste har i økende grad blitt en narkostat.
For å understreke at alt ikke er bare svart i de svakeste statene, presenteres korte glimt fra Somaliland, Khartoum i Sudan og Chitraldalen i det nordlige Pakistan. Veldig overbevisende er ikke denne sukringen av pillen. Somaliland og Chitral kan hurtig bli slukt av kaoset som omgir dem, og velstanden i Khartoum er ingen løsning på Sudans situasjon men en helt sentral del av selve problemet, nemlig marginaliseringen av det meste av resten av landet.
Hva så med landene i den andre enden av skalaen - de landene som slett ikke trues av noen kollaps? Heller ikke her byr årets rapport på store overraskelser. De skandinaviske landene vurderes som verdens mest vellykkete stater sammen med land som Sveits, New Zealand, Australia og Nederland. Bare for å ha nevnt det: helt på topp finner vi på nytt Norge.

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS