AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Makt i verden

KIna i førersetet

I septembernummeret av tidsskriftet The Nation drøfter Robert Dreyfuss utfordringen som Kina utgjør for den politiske venstresiden i USA. Spørsmålene er i større eller mindre grad relevante for resten av verden også.

KinaarbeidereKina utgjør for mange land i Sør et attraktivt alternativ til den amerikanske samfunnsmodellen bygd på demokrati og et fritt marked. Det er jo ingen tvil om at den kinesiske modellen med en sterkt autoritær stat og okomisk kapitalisme kan vise til imponerende resultater gjennom de siste trett årene.  Det er Kina som har trukket hundrevis av millioner mennesker opp fra absolutt fattigdom på utrolig kort tid. USA har langt på vei stagnert.

Kina kan vise til større økonomisk og politisk innflytelse på verdensscenen. Også militært har landet blitt en betydelig regional makt. Dette stiller amerikanske venstreside overfor flere vanskelig valg:

Skal man konfrontere Kina eller bare tilpasse seg kinesernes voksende innflytelse?  Skal man ilegge kinesiske varer toll eller fritt importere alt de lager uavhengig av hvordan det er laget? Hvor hardt skal man stå på i kritikken av kinesernes brudd på menneskerettighetene og de faglige rettighetene?  Hvor langt skal man gå i aktivt forsvar av minoritetenes rettigheter - særlig tibetanernes og uighurenes?

Dreyfuss blottlegger ganske forskjellige holdninger til disse spørsmålene blant amerikanske venstreorienterte. Til slutt stiller han et avgjørende spørsmål uten at han selv forsøker å trekke noen konklusjon:  I hvilken grad kan vi forvente at den ganske utbredte uroen blant kinesiske arbeidere mot uverdige arbeidsbetingelser vil føre til demokratisering av Kina?  For alle som vil følge utviklingen i kjempelandet er dette et avgjørende spørsmål å feste oppmerksomhet ved.

Dreyfuss' artikkel kan leses i sin helhet på The Nations hjemmeside.

China Labour Bulletin kan sterkt anbefales for de som ønsker å holde seg a jour om utviklingen på arbeidsmarkedet i Kina.

China Economic Review som utgis i Hong Kong er et næringslivstidsskrift som dekker Kina.

 

 

 

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS