AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Sørpolitikk

Oljefondet retter øynene mot verdens fattige

Det norske oljefondet er blitt kalt en «gullstandard» av FN, og får stadig ros for sine etiske beslutninger. De store investeringene i fattige land har derimot uteblitt, men nå ønsker regjeringen å investere mer penger i Sør.

LaboratoriearbeiderSom stor investor er vi alltid ute etter å diversifisere (spre, red.anm.) porteføljen. Vi er overbevist om at det er mange lønnsomme prosjekter i utviklingsland, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.
Pensjonsfondet har den siste tiden økt satsingen i utviklingsland. Nå er snart én prosent av investeringene i Afrika. Kritikere har likevel ment at Oljefondet bør bruke enda mer penger i fattige land, og slik bidra til å skape utvikling.
I høringen til nye etiske retningslinjer gir regjeringen svar på tiltale. Finansdepartementet ønsker her å se nærmere på mulighetene for å øremerke en del av fondet til investeringer i utviklingsland.

Ikke bistand. Statssekretær Roger Schjerva understreker overfor Bistandsaktuelt at det skal være samme krav til avkastning på disse investeringene som for plasseringer i rike land. For «hvis ikke, blir det bistand».
– Da er alle tjent med at vi heller bevilger pengene over bistandsbudsjettet. Enten driver vi med bistand, og bruker den beste kompetansen vi har på det – med Norad og Norfund som statens viktigste virkemidler – ellers driver vi rene finansinvesteringer, fastslår Schjerva.
Han mener det vil være et demokratisk problem om pensjonsfondet skulle subsidiere utviklingsland med sine investeringer.
– Vi vil da overlate til kapitalforvaltere i Norges Bank å drive bistand, mens slikt må bevilges via statsbudsjettet og Stortinget, sier Schjerva.
Han viser også til at utviklingsland allerede nå nyter godt av at Oljefondet fokuserer på å tjene penger, og peker på at fondet sluser 90 milliarder kroner inn i neste års statsbudsjett, noe som bidrar til et rekordhøyt bistandsbudsjett på 27 milliarder kroner.Vannbil

Faremomenter. Statssekretæren mener det er mange faremomenter å ta hensyn til om Oljefondet for alvor skal vise fram finansielle muskler i utviklingsland. I dag mangler Oljefondet kompetanse på denne typen investeringer. Man søker nå samarbeid med blant annet Verdensbanken, der man for eksempel har kunnskap om å investere i afrikanske selskaper gjennom såkalte unoterte papirer.
– Å investere i utviklingsland innebærer å ta høyere risiko, sier Schjerva.
Han viser til at utviklingsland har mindre velfungerende finanssystemer, med mindre utviklede børser. Det er større politisk ustabilitet, og myndighetenes regler for investeringer kan være uforutsigbare.

Etikk på prøve. – I en tid da Oljefondet taper store penger på sine investeringer i utviklede land, vil det ikke være ønskelig å se seg om etter investeringer i nettopp Afrika, der den økonomiske veksten har vært stor de siste årene og som ikke foreløpig er rammet like hardt av finanskrisa som andre kontinenter?
– Det er tid for å tenke nytt om risiko. Riktignok har vi tjent mye i ti år, og tapt i ett år. Det er derfor ikke grunnlag for å si at strategien har vært feil. Men vi argumenterer for å diversifisere porteføljen ytterligere. I dag er vi inne i 7000 selskaper og 1600 obligasjonsutstedere. Vi bør likevel spre oss mer geografisk og i flere objekter enn vi gjør i dag, sier han.
Det norske pensjonsfondet har fått ros fra både FN og andre for både åpenhet og etiske retningslinjer. Schjerva innrømmer at etikken vil kunne settes på prøve dersom Oljefondet styrker tilstedeværelsen i utviklingsland. 

(Skrevet av Per-Ivar Nikolaisen for Bistandsaktuelt)

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS