AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Sudan

Presseartikler

Følg med i hva internasjonal presse skriver om Sudan. Her finner du artikler fra dagsaviser og tidsskrifter.

KrigDømt til ny krig?

I en artikkel på hjemmesiden til Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti i februar 2010 gis det en oversikt over de viktigste faktorene som bestemmer den politiske utviklingen fram mot folkeavstemningen om uavhengighet for Sør-Sudan i 2010. Sudan - dømt til ny krig? er den foruroligende tittelen.

 

TommKristiansenTomm Kristiansen har vært rådgiver for presidenten i Sør-Sudan i to år. I Bistandsaktuelt i oktober 2009 ble han interjuet om sine erfaringer. Intervjuet finnes bare i pdf-format som viser hele nummeret av Bistandsaktuelt og kan lastes ned fra bladets nettsted.  Intervjuet begynner på side åtte.

 

 

 

 

Abyei2Sudan har en avtagende oljeproduksjon, og landet kan i løpet av få år bli nettoimportør av olje. Sør-Sudan har betydelig større oljeressureser enn Nord. Dette kan åpenbart føre til krig om løpet av nær framtid, men det ligger også et grunnlag for kompromiss i det faktum at selv om oljen ligger i Sør, ligger infrastrukturen for å få den transpoort ut av landet i Nord. Les artikkelen om dette i Bistandsaktuelt.

 

soldatTidsskriftet New Europe bemerket i en artikkel 20. september at den diplomatiske aktiviteten i Juba har økt betraktelig i det siste. Det stilles spørsmål ved om de store giverlandene, deriblant Norge, som har investert betydelig i en fredelig utvikling, har en plan i tilfelle det bryter ut ny krig mellom Sør og Nord.  

 

 

 

Juba2Sudan på kanten av stupet, mener eksperter

(Hege Opseth i Bistandsaktuelt)

Sudan er velsignet med store oljeressurser. Feltene ligger i stor grad i sør, men det svarte gullet pumpes inn på markedet via Nord-Sudan. Kampen om verdiene tilspisser seg ett drøyt år før folkeavstemningen og Sudan-kjennere frykter at det kan utvikle seg til nok en borgerkrig

  

 

Tank2

Newsweek brakte en foruroligende artikkel 9. oktober 2009. Tidsskriftet skriver at det ser ut til å gå mot ny krig mellom Nord og Sør i Sudan og at krigen kan komme til å spre seg til "et halvt dusin land i Øst-Afrika og Sentral-Afrika". Khartoum oppildner til den hurtig omseggripende volden i Sør for å unngå en folkeavstemning som så godt som sikkert vil føre til selvstendighet for Sør-Sudan. Dermed vil store oljerikdommer glippe ut av Khartoums hender. Khartoums offisielle argument mot selvstendighet for Sør, er at Sør-Sudan vil bli et nytt Somalia.

 

SudanBistandsaktuelt skriver 28. september 2009 at Norge stanser utbetaling til Sudan-fond. Det dreier seg om et utviklingsfond administrert av Verdensbanken og med mange givernasjoner, deriblant Norge. Fondet har ikke greid å bruke opp pengene slik at ved slutten av september stod det 1.5 milliarder ubrukte kroner på konto.

 

BarnesoldatEn internasjonal domstol har trukket opp nye grenser for det omstridte og oljerike Abyei-området i Sudan. Grensene er en del av fredsavtalen fra 2005.  BBC har en god presentasjon av saken. Det norske Utenriksdepartementet var raskt ute med kommentar.

For mer om Abyei og dens betydning i Sudan, se Wikipedia og denne rapporten fra Human Rights Watch i 2008.

 

  

HaagdomstolenI The Guardian 18. juli 2009 kom Cherie Booth og Max du Plessis med et frontalangrep på Den afrikanske Union for deres oppfordring til medlemslandene om ikke å ta hensyn til Haagdomstolens tiltale av Sudans president Omar Bashir. Tiltalen mot Bashir har reist en grunnleggende debatt om mandat og innretning av Haagdomstolen og derigjennom om oppbyggingen av et internasjonalt rettssamfunn.

 

 

Nuba22. juni kom den andre artikkelen om Sudan fra Dagbladets pressedekning i forbindelse med Erik Solheims besøk i landet. Denne gangen dekker artikkelen Nubafjellene i Kordofanprovinsen - et område som har sett veldig mye vold og overgrep de siste tiårene. Provinsen utgjør et spesielt problem i forbindelse med fredsprosessen i landet. International Crisis Group laget en omfattende rapport om Sør-Kordofan i november 2008.

 

 

Juba2Dagbladet sendte en medarbeider til Sudan i juni for å lage reportasjer rundt Erik Solheims besøk i landet. 18. juni publiserte avisen hennes inntrykk fra Juba og Khartoum. Inntrykkene er negative og i tråd med artikkelen under denne fra The Guardian. Overskriften er "Mer vold enn i Darfur" og under: "Freden mellom Nord- og Sør-Sudan er i fare".

 

  

 

SørSudanThe Guardian publiserte 21. juni 2009 en meget nedslående artikkel om situasjonen i Sør-Sudan som også er svært dyster i sin spådom om framtiden.  Sør-Sudan blir beskrevet som en potensiell humanitær bombe og med en situasjon som er verre enn i Darfur men med mindre internasjonal oppmerksomhet.  Utlandet raner til seg ressursene og sender lite bistand samtidig som voldsspiralen mellom de lokale etniske gruppene har nått et skremmende nivå. I tillegg tikker klokka mot folkeavstemningen i 2011 hvor området ganske sikkert vil erklære seg selvstendig med sannsynlig krig mot Khartoum som resultat.

 

RettferdighetSamme dag som Sudans president ble tiltalt av Straffedomstolen i Haag, publiserte Newsweek en god syntese av konfliktlinjene i landet. Hovedpåstanden er at forholdet mellom sentrum og periferi er nøkkelen til å forstå det politiske liv i landet. Spesielt viktig er forhandlingene mellom lokale ledere og Khartoum om prisen for de lokale ledernes lojalitet.  Svakhetene ved fredsavtalen fra 2005 blir også analysert i artikklen.

 

 

FlyktningleirSudan erklærte 16. mars at innen et år skal alle utenlandske hjelpeorganisasjoner ut av landet.  Arbeidet skal "sudaniseres".  Se denne meldingen fra Reuters.

 

 

TankDenne artikkelen fra the New York Times i september 2007 er fortsatt i høyeste grad aktuell. Den beskriver den spente situasjonen i Abyeiprovinsen i grenseområdet mellom Nord- og Sør-Sudan. Striden om kontroll med den oljerike provinsen har pågått i årtier og fortsatt er ikke de to militærstyrkene fullt integrerte selv om situasjonen er bedre enn da artikkelen ble skrevet. En langvarig konflikt om så store ressurser som det her er tale om, lar seg ikke bilegge med et pennestrøk og kan bli kimen til en ny krig.

 

BrannZaghawa-kvinnen, Halima Bashir, arbeider som lege i London og i 2008 ga hun ut boka "Tears of the Desert". Boka er en beskrivelse av hennes egne erfaringer i Darfur, først barndommen, deretter studietiden og så opplevelsen av å bli voldsoffer. Hun snakket med the Guardian om sine erfaringer i juli 2008.

 

LegeMyndighetene i Sudan har nå bedt den nederlandske og franske avdelingen av Leger uten grenser om å forlate landet. Organisasjonen beskriver konsekvensene av beslutningen i denne artikkelen.

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS