AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Klimaendringen

RAPPORT FRA CHRISTIAN AID: DE FATTIGE RAMMES HARDEST

Selv om den har blitt et par år gammel, vil vi anbefale denne rapporten fra Christian Aid - den britiske motsatsen til Kirkens Nødhjelp. Dette har blitt et viktig referansedokument når det gjelder sammenhengen mellom klimaendringene og fattigdomsproblemet.

 

FlomHovedbudskapet kan komprimeres til følgende: Klimaendringene er et større problem for fattige mennesker enn for rike. Endringene gjør fattigdommen dypere. De negative virkningene av klimaendringene rammer allerede fattige mennesker i stort omfang. Dette vil bare forverre seg i årene foran oss. Det er ikke for sent å snu utviklingen. Vi må hurtig redusere CO2-utslippene, raskt ta i bruk fornybar energi og satse massivt på tilpasningstiltak til de endringene som allerede har skjedd og til de som ligger foran oss.Siden de fattige har rett til et bedre liv, ligger utfordringen først og fremst i de rike landene.

Rapporten bygger bygger i stor grad sin beskrivelse av situasjonen på velkjente kilder slik som FNs klimapanel. I tillegg inneholder den lesverdige reportasjer fra først og fremst Kenya og Bangladesh. I Kenya fører den omseggripende tørken til voldelige konflikter rundt mangelen på vann og beitemarker. Dette kommer til å forverre seg etter hvert som avrenningen fra Mount Kenya og Kilimanjaro blir mindre. Smeltevannet fra disse fjellene er nemlig viktig for jordbruket i store og tett befolkete områder. I Bangladesh er problemet det motsatte, ikke for lite men for mye vann. Gjennom dette landet med rundt regnet 150 millioner innbyggere renner elver med en vannføring som tilsvarer vannføringen i samtlige elver i Europa. Vi ser allerede klare tendenser til økende flom og jorderosjon. Det skyldes mer regn, større vannføring i elvene fordi snødekket i Himalaya smelter og mer saltvann som trenger inn fra havet pga kraftigere vind og et langsomt stigende havnivå. Dette vil bli verre i tiårene foran oss. I begge disse eksemplene er det de fattigste som først merker problemene. Det er de som allerede i dag er henvist til å leve av den dårligste jorda i Kenya og som lever på elvebreddene i Bangladesh.

"Det er de rike som forårsaker klimaendringene, men det er de fattige her i Bangladesh som må betale regningen"

Dette sitatet fra lederen for Christian Aids partnerorganisasjon i Bangladesh summerer på en krystallklar måte rapportens hovedpoeng. Dens største verdi ligger nettopp i at den klargjør sammenhengen mellom våre bidrag til klimaendringene og en forverret situasjon for mange av de aller fattigste i verden. Når den påpeker at orkanene er mer ødeleggende i det utfattige Haiti enn i de andre landene i Karibien, eller at i tørkesituasjoner er det folk som ikke kan flykte eller kjøpe vann som er mest utsatt, ja da får vi et konkret bilde av sammenhengen. De samme er tilfelle når vi leser eksempler på andre problemer som klimaendringene vil føre med seg, slikt som større utbredelse av malaria, dengue feber og andre livstruende sykdommer, flere naturkatastrofer i form av flom, tørke og orkaner. Vi blir også minnet på at selv om det er de fattigste som blir hardest rammet, vil ikke vi europeere heller unngå konsekvensene. Røde Kors regner med at vi allerede har 25 millioner klimaflyktninger i verden og at dette tallet vil stige til 150 millioner innen 2050. Antallet av dem som vil forsøke å ta seg til Europa kommer bare til å stige.

Du finner lenke til rapporten her.

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS