AOF Nettstedkart Nettstedkart    Kontakt oss  Kontakt    English  English     
 
Meny
 
 
Fred og konflikter

Afrikas Horn - et lappeteppe av konflikter

Afrikas Horn har mange typer av konflikter. Noen av dem er voldelige og lokale, andre går på tvers av grensene og involverer til dels land utover Hornet. Noen ligger der som politiske og diplomatiske spenninger og er ikke voldelige men kan i stor grad bestemme hvordan regjeringene stiller seg i internasjonal politikk. Vi benytter oss av en romslig definisjon av Hornet og ønsker å bidra til å skape forståelse for hvorfor konfliktene har oppstått og hva som må til forat de kan løses. Vi starter med lenker til leksikalsk bakgrunnskunnskap om de forskjellige landene. Deretter går vi over til en analyse av de viktigste konfliktene og spenningene.

Afrikakvinne1. Afrikas Horn som leksikonet ser det.

Vi bruker Wikipedia som kilde. Oversiktsartiklene for hvert enkelt land er ganske gode, om enn av litt forskjellig kvalitet. Alle spesialartiklene som er lenket til hovedartiklene varierer nok mer i kvalitet, men sammenlagt inneholder leksikonet i dag en imponerende mengde kunnskap hvor man i det vesentligste kan stole på fakta. Imidlertid vil vi anbefale at man alltid sjekker diskusjonssiden for hver artikkel for å få et inntrykk av mulig korrigerende informasjon og spørsmål som kan reises i tilknytning til hver artikkel.

Wikipedias innføringsartikkel Horn of Africa er grei som en første oversikt,men veldig tynn. Her er ingenting om poltikk og samfunnsliv og avsnittet om økonomi er bare et par linjer. Sudan er ikke regnet med som en del av Hornet. Her avviker vi fra denne smale definisjonen og tar med Sudan. Kenya velger vi imidlertid å utelate selv om landet er sterkt berørt av konflikten i Somalia og har klare interesser i Sør-Sudan.

Etiopia. En grei innføringsartikkel.

Sudan. På diskusjonssiden til denne artikkelen kommer det fram forskjellige syn på flere viktige spørsmål foruten uenighet om enkelte fakta. Bør leses for å få en mer levende forståelse av hvor kontroversiell en omtale av Sudan lett kan bli.

Eritrea. Virker å være en solid gjennomarbeidet artikkel.

Djibouti. En litt svak og mangelfull innføring, men vekker ikke store motforestillinger.

Somalia. Her passer samme kommentar som til artikkelen om Sudan.

2. Viktige konflikter på Hornet.

A. Konflikter i Somalia.

I Foreign Policys "Failed States Index 2010" er Somalia rangert som den mest oppløste statsdannelse i verden. Den grensen vi kan se på alle kart over Afrika, er ikke en grense i som den vi er vant til hvor det ikke hersker tvil om hvem som har statlig autoritet i området. I Somalia hersker det på alle måter tvil om nettopp det. I den sørlige delen av landet har det hersket borgerkrigsliknende tilstander i årevis, i nord-vest finner vi den ganske selvstendige landsdelen Puntland og i nord republikken Somaliland som selv mener de er en uavhengig stat, men som ikke blir anerkjent av utenverdenen. Disse to områdene har en til tider voldelig grensekonflkt seg imellom.

Vi begynner den mer detaljerte gjennomgangen av situasjonen i Somalia med en bakgrunnsartikkel om den fundamentalistiske terrororganisasjonen Al-Shabaab skrevet i juli 2010.

Nettaviser fra Somalia som kan anbefales:

SomalilandPress

Somaliland Times

Inside Somalia

SomaliPress (Ikke dagsavis, men uregelmessige nyhetsmeldinger).

 

 

 

 

Tilbake

 
Aktuelt
 
Tøft for Sudan
Vi har lenge visst at den nye staten Sør-Sudan vil bli født under vanskelige omstendigheter. To måneder før selvstendigheten må regjeringen slite med både internasjonale utfordringer og væpnede, interne opprørsgrupper.
[Les mer]
 
Demokratisk utfordring for Sør-Sudan
The International Crisis Group har kommet med en rapport om Sør-Sudan hvor søkelyset settes på utfordringer som sjelden blir nevnt i kommentarer til utviklingen i det nye landet: hvor stort demokratisk rom man vil tillate i landet i sin alminnelighet og demokratiskering av selve "frigjøringspartiet" SPLM. Vi gjengir sammendraget av rapporten:
[Les mer]
 
Grønn utvikling i norsk bistand.
Regjeringen har offentliggjort stortingsmeldingen "Mot en grønnere utvikling - om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken. Vi gjengir sammendraget av meldingen og vil komme tilbake med en nærmere presentasjon.
[Les mer]
 
 
 
AOF Norge | Postadresse:Youngs gate 11 | 0181 Oslo | Telefon: 23 06 12 50 | Telefax: 23 06 12 70 | Epost: aofnorge@aof.no | Utviklet av Vever AS